Банкеръ Daily

Свят

Втори кораб се включва в изграждането на "Северен поток 2"

Руският тръбополагащ кораб „Академик Черски“ пристигна в териториалните води на Дания, за да се включи в строителството на газопровода „Северен поток 2“. Това съобщават руските медии, като се позовават на компанията изпълнител на проекта Nord Stream 2, предаде БНР.

Очаква се „Академик Черски“ да се присъедини към тръбополагащата баржа „Фортуна“, която вече работи по газопровода.

Проектът беше замразен, след като през декември 2019 г. швейцарската компания Allseas прекрати участието си в него заради заплахата от американски санкции. Година по-късно „Фортуна“ възобнови работата по „Северен поток 2“.

Остава да бъдат построени 121 км, или 5% от трасето на газопровода.

Миналата седмица ръководителят на съвета на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков заяви, че проектът ще бъде завършен тази година.

Годишният му капацитет е 55 милиарда кубични метра газ, а основната му цел – да осигури до дъното на Балтийско море пряк достъп на потребителите в Германия до руско синьо гориво и да сведе до минимум зависимостта на Русия от транзита през Украйна.

Според руската страна проектът е икономически изгоден за Европа, а според Съединените щати увеличава енергийната й зависимост от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във