Банкеръ Daily

Свят

Втората индийска лунна мисия ще започне на 15 юли - ЗА УИКЕНДА

Индия планира да пусне автоматичната станция Chandrayaan-2, предназначена за изследване на Луната, на 15 юли тази година. Мисията на индийската космическа агенция включва отпътуването също и на орбитални апарати и роувър, който ще кацне на Луната, съобщи Би Би Си.

През септември Индия трябва да достави малък роувър на лунната повърхност, който ще изследва повърхността на Луната и ще прави снимки в продължение на поне две седмици. Ако роувърът на мисията Chandrayaan-2 кацне на повърхността на Луната, Индия ще стане четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, успяла да направи меко кацане на земния спътник.

"Ще кацнем на място, където никой преди това не е бил. Очакваме много научна информация от тази мисия. Маршрутизаторът ще анализира съдържанието на лунната повърхност и ще изпрати данни и изображения обратно на земята," заяви председателят на Индийската организация за космически изследвания К. Сиван пред Times of India.

Първата мисия на Индия, която започна през 2008 г., изпълни програмата Chandrayaan-1. Тогава апаратът остана в лунната орбита повече от 300 дни. От станцията беше пусната на повърхността ударна сонда, оборудвана с масспектрометър, алтиметър и видеокамера.

Chandrayaan-2 ще бъде втората мисия на страната и ще се съсредоточи върху повърхността на Луната, събилайки данни за водата, минералите и скалните образувания. Новият космически кораб ще има самолет, орбита и роувър. Ако всичко върви по план, орбиталните апарати и роувърът ще се докоснат до лунния южен полюс през септември. При успех на мисията това ще бъде първият космически кораб, който ще се приземи точно в този регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във