Банкеръ Daily

Свят

Всички варианти за дългосрочния бюджет на ЕС са на масата

 В четвъртък евродепутати и представители на Съвета и Еврокомисията седнаха заедно за първи път на разговори на политическо ниво за постигане на споразумение за дългосрочния бюджет 2021-2027 г.

„Необходимо е да има достатъчно финансиране за водещи програми на ЕС като тези за научни изследвания или младите, които са важни за Парламента. Трябва да има напредък по отношение на собствените ресурси - приходите на ЕС - и върховенството на закона, ролята на бюджетния орган и по някои ключови въпроси, като например климата. Така че всички тези елементи са на масата. Досега имахме добра дискусия. И съм почти сигурен, че през следващите седмици можем да продължим този положителен и конструктивен начин на диалог “, заяви председателят на бюджетната комисия Йохан ван Овертвелд. 

„Искаме да постигнем споразумение, но искаме то да е най-доброто. Не толкова за Парламента като такъв, а за европейските граждани “, добави той.

През юли Евроарламентът прие резолюция за заключенията от извънредното заседание на Европейския съвет от 17-21 юли 2020 г., в което се определя мандатът му и приоритетите за преговори с оглед постигане на споразумение. Преди Съветът да може официално да приеме регламента за МФР (Многогодишна финансова рамка), Парламентът трябва да даде съгласието си. Преговарящият екип приветства Инструмента за възстановяване, но счита, че са необходими няколко подобрения, особено чрез засилване на конкретни програми, както и нови собствени ресурси, завършване на работата на законодателите в областта на върховенството на закона и гарантиране на участието на парламента в инструментът за възстановяване. На 1 септември членовете на комисията по бюджети ще обсъдят състоянието на преговорите за следващия многогодишен бюджет на Съюза за 2021-2027 г. 

Какво се предлага?

След 4 дневен маратон на преговори, започнали на 17 юли, лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и за Плана за възстановяване от кризата COVID-19, който се очаква да помогне на ЕС да се възстанови след пандемията и да подкрепи инвестициите в зеления и цифровия преход.  Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план, са без промяна - съответно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - на заеми. Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

Нови източници на приходи в европейския бюджет и изплащане на дълга

Евродепутатите отново заявяват, че Парламентът няма да даде одобрението си за МФР без споразумение относно реформата на системата на собствените ресурси на ЕС, включително въвеждането на набор от нови собствени ресурси до края на МФР за периода 2021 – 2027 г., който е нужен да покрие най-малко разходите, свързани с плана за възстановяване.

Те смятат, че държавните и правителствените ръководители на ЕС не са успели да се справят с въпроса за плана за погасяване на задълженията във връзка с инструмента за възстановяване и припомнят, че ако не се въведат допълнителни съкращения на европейските програми, или увеличаване на вноските на държавите членки, създаването на нови собствени ресурси е единственият метод на погасяване, който е приемлив за Парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във