Банкеръ Daily

Свят

Всички страни от ЕС са се съгласили да не плащат с рубли за газ

Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос, посочи високопоставен представители на Брюксел, цитирани от Ройтерс. Очаква се срокът за следващите плащания се очаква да бъде 20 май, допълни той. 

"Това което знаем е, и по тази формула има съгласие сред всички страни членки, че никой не се готви да плаща" в рубли, посочи представител на европейските институции на брифинг. Той допълни, че Европейската комисия не е правила преглед колко купувачи са открили сметки за плащане на газови доставки в "Газпромбанк".    

Информацията ни е, че Полша и България са се придържали към оригиналната форма на плащанията за газови доставки към Русия, каза представителят на ЕС. 

Дори само фактът на откриване на банкова сметка в рубли в руската "Газпромбанк" може да е нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия. Засега обаче Брюксел няма индикации дали някоя европейска газова компания е постъпила по този начин, заяви той. 

По думите му "на пръв поглед" откриването на банкова сметка в рубли от вносители на газ изглежда е нарушение на санкциите. Според него Европейската комисия засега не е получила формални сигнали, че европейски компании са открили сметки в рубли за плащане на газовите доставки в "Газпромбанк". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във