Банкеръ Daily

Свят

Всички обвинения срещу руския журналист Иван Голунов са снети

Обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов в разпространение на наркотици са снети. Това обяви руският вътрешен министър Владимир Колоколцев. Журналистът беше арестуван в четвъртък и поставен под домашен арест в събота. Той отричаше да е притежавал наркотици и обстоятелствата повдигнаха подозрения сред правозащитници, че случаят може да е инсцениран.

Голунов е журналист, специализирал се в разследване на злоупотреби на московското кметство. Работил е за "Ведомости", Forbes, РБК, "Слон", а през последните години - на критично настроения към властта в Русия сайт "Медуза". Последното му разследване, публикувано през май, е било за "черните кредитори", които с измами придобиват жилищата на длъжниците.

"След биологични, криминалистически, дактилоскопични и генетични експертизи беше взето решение за прекратяване на наказателното разследване срещу гражданина Иван Голунов защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление. Днес той ще бъде освободен от домашния арест, а обвиненията срещу него снети", каза Колоколцев и добави, че има намерение да поиска уволнението на високопоставени полицейски служители и да разследва други.

В понеделник три водещи руски вестника излязоха с почти еднакви първи страници в знак на солидарност с арестувания журналист. "Комерсант", "Ведомости" и РБК публикуват обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". Печатните медии настояват за прозрачно следствие по делото срещу известния разследващ журналист. Според изданията доказателствата срещу журналиста от онлайн изданието "Медуза" са съмнителни. Няколко часа след задържането на журналиста, московското управление на МВР публикува снимки, за които се твърди, че са от обиска на дома на Голунов. Съсед на арестувания обаче е казал за Би Би Си, че само една от снимките е от жилището на журналиста.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във