Банкеръ Daily

Свят

Всички кандидати на торите на изборите подкрепяли сделката на Джонсън за Брексит

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че всеки кандидат от Консервативната партия на парламентарните избори лично му е обещал да гласува за сделката му за Брексит в Камарата на общините, ако той получи мнозинство на изборите.

В интервю за в. "Сънди телеграф" Джонсън каза, че обещанията ще дадат възможност на избирателите да бъдат "100 процента сигурни", че правителство на торите ще "деблокира" парламента.

Всичките 635 кандидати от Консервативната партия, участващи в изборите, поеха към мен ангажимент, ако бъдат избрани, да подкрепят сделката ми за Брексит, така че да се сложи край на неяснотата и най-сетне да напуснем Европейския съюз, заяви премиерът, цитиран от ТАСС.

Публикувани вчера допитвания показват, че консерваторите на Джонсън се ползват с най-голяма подкрепа от 2017 г. насам, предаде Ройтерс.

Четири проучвания показват преднина между 10 и 17 процентни пункта на консерваторите пред лейбъристите.

Според допитване на социологическа агенция "ЮГов" консерваторите имат 45 процента подкрепа - най-високото равнище от 2017 г., а лейбъристите - 28 процента, без промяна. Подкрепата за проевропейски ориентираните Либерални демократи е 15 на сто, а за Партията за Брекзит - 4 процента, отново без промяна.

Сондаж на "СавантаКомРес" също показва, че консерваторите се радват най-високото си равнище на подкрепа от 2017 г., с известна разлика в числата: 41 на сто за торите и 33 на сто за лейбъристите.

Консерваторите имат 16 пункта преднина пред лейбъристите съгласно допитване на "Ъпиниъм Рисърч", а според анкета на в. "Мейл от сънди" - 15 пункта.

При все това анализатори предупреждават, че доминиращият въпрос за Брекзита, предизвикал разделение както в големите партии, така и сред избирателите им, може да обърка обичайните сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във