Банкеръ Daily

Свят

Всички индустрии в САЩ печелят от Китай, твърди Пекин

Износът на САЩ за Китай е нараснал с около 18 процента на годишна база до над 123 милиарда долара през 2020 г., докато този за останалия свят е спаднал с 15 процента през същия период. Снимка: Радио Китай

Износът за Китай е донесъл ползи за почти всички щати и индустрии в САЩ, посочиха от Американско-китайския бизнес съвет във вторник по време на конференция, проведена в Шанхай, съобщи Радио Китай.

Данните, публикувани от съвета, показват, че износът на САЩ за Китай е нараснал с около 18 процента на годишна база до над 123 милиарда долара през 2020 г., докато този за останалия свят е спаднал с 15 процента през същия период.

Китай се е превърнал в третия по големина пазар за износ на американски стоки през периода. Също така той е бил сред първите пет дестинации за стоки на 45 щати, като 35 от тях отбелязват ръст на износа, а девет са реализирали ръст в него за повече от 1 милиард долара.

Най-голям износ за Китай има щата Тексас – 16,9 милиарда долара, докато Луизиана е постигнала най-голям ръст – с почти 120 процента на годишна база.

Множество отрасли също отчитат задоволително увеличение. През 2020 г. основните двигатели на растеж са били маслодайните семена и зърнените култури, чипове и компоненти за производството им, нефт и газ, като обемът на износа им възлиза съответно на 17,2 милиарда, 12 милиарда и 9,2 милиарда долара.

Тези статистически данни отразяват факта, че въпреки пандемията от COVID-19 двете страни все още са икономически взаимнозависими, като търговският и бизнес обмен остават ключови за отношенията между Китай и САЩ, каза на конференцията представителят на  Американско-китайския бизнес съвет.

Американските предприятия продължават да имат оптимистични очаквания по отношение на китайския пазар. Около 1600 фирми са започнали дейност в Китай през миналата година.

От началото на икономическите им отношения 70 000 американски предприятия са инвестирали в Китай или са имали бизнес там, с общ годишен обем на продажбите над 700 милиарда долара. Около 83 процента от тях разглеждат Китай като най-важния си пазар или сред първите пет, посочват още от Американско-китайския бизнес съвет. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във