Банкеръ Daily

Свят

Всички японски министри подадоха оставка

Всички членове на японското правителство са връчили оставките си на премиера Шиндзо Абе днес, съобщават световните агенции. Това е станало на извънредно заседание на кабинета.

Премиерът е приел оставките на своите министри. Те бяха подадени с цел внасяне на промени в правителството. Според японски медии Шиндзо Абе планира да смени 13 министри, сред които тези на отбраната и на външните работи.

Ключовите постове сега са поверени на политици, които са били вече в управляващия екип; някои обаче правят рокада с поста си. 

Досегашният министър на външните работи Таро Коно поема отбраната, което се тълкува като знак, че Абе подкрепя неговата решимост в неотдавнашните все по-остри спорове с Южна Корея.

Тошимицу Мотеги, който водеше от японска страна консултациите със САЩ по търговските въпроси след излизането на Вашингтон от Транстихоокеанското партньорство (ТПП), сега ще се залови с дипломацията. Този ресор в момента е един от най-трудните предвид напрегнатите отношения с Южна Корея, териториалните спорове с Китай и Русия, обидите от страна на съюзника САЩ и увъртанията на Северна Корея по повод ядрената ѝ програма.

Японският правителствен говорител Йошихиде Суга и главен секретар на правителството, запазва постовете си, както и вицепремиерът Таро Асо, който е и министър на финансите.

Има и 13 нови лица. За околната среда сега ще отговаря младият политик Шиничиро Коидзуми, син на бившия премиер Джуничиро Коидзуми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във