Банкеръ Daily

Свят

Вселенският патриарх Вартоломей призова за незабавно прекратяване на войната

Вселенският патриарх Вартоломей, Истанбул, 24 април 2022 г.

Вселенският патриарх Вартоломей поздрави за Великден християните от източния обред и призова за незабавно прекратяване на войната, която подкопава човешкото достойнство и е провокативно нарушение на Божията заповед за любов към ближния.

Тази година заради войната и възможни провокации, вярващите в Украйна бяха помолени да не ходят на църкви, а да се присъединят към службите онлайн. Точно в 7.30ч. започна излъчването от патриаршеската катедрала "Възкресение Христово" в Киев.

Руският патриарх Кирил се надява конфликтът в Украйна да приключи бързо, но не осъди инвазията.

На богослужение за Великден руският патриарх Кирил заяви, че се надява конфликтът в Украйна да приключи бързо, предаде Ройтерс. Той обаче не осъди инвазията на Москва в Украйна.

Руската православна църква дава сериозна подкрепа на наричаната от властите в Москва "специална военна операция" в Украйна, отбелязва агенцията.

Патриарх Кирил ръководи празничното богослужение в московската катедрала "Христос Спасител", на което присъства и президентът Владимир Путин. По време на службата до президента стоеше кметът на Москва Сергей Собянин, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във