Банкеръ Daily

Свят

Вселенският патриарх благодари на румънския за подкрепата за "Света София"

Патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей благодари на патриарха на Румънската православна църква Даниел за изразената подкрепа във връзка със случая със "Света София" в Истанбул, която турските власти превърнаха от музей в джамия, предаде агенция Аджерпрес.

Миналия месец Румънската патриаршия изрази подкрепа за запазване статута на базиликата "Света София" в Истанбул като музей, както и солидарност с всички, които "защитават този символ" на универсалната Православна църква.

На 8 юли главата на Румънската православна църква Даниел изпрати писмо до Негово преосвещенство Вартоломей, архиепископ на Константинопол - Новият Рим, в което изрази подкрепата на Румънската патриаршия за запазване статута на "Света София" като музей, имайки се предвид неоценимата стойност на тази базилика, единодушно призната като символ на християнската вяра и цивилизация и на универсалното изкуство, което е предопределило и включването й в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 1985 г.

Вселенският патриарх Вартоломей благодари за изразената подкрепа и обърна внимание на това, че "никаква намеса в тази сграда не може да закрие, промени или да накара да изчезне посланието на благовестителите и мисията на тази църква". В отговор на писмото на румънския патриарх Даниел, вселенският патриарх Вартоломей посочва, че само използването на катедралата "Света София" като християнска църква "отговаря на нейната същност".

Във връзка с първите мюсюлмански молитви, прозвучали в катедралата "Света София" след 86 години, вселенският патриарх посочва, че мюсюлманите са се молили в "християнска църква" и "в християнска атмосфера, и то не само заради иконите, които са били покрити". Вселенският патриарх посочва, че единствената употреба, която уважава и показва истината и свещената мисия на "Света София", е функционирането й като християнски храм, а включването й в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО потвърждава характера й на символ на християнската вяра и цивилизация и на универсалното изкуство.

Построена от император Юстиниан Велики през 537 г., "Света София" е превърната в джамия през 1453 г. след завладяването на Константинопол. С указ от 1934 г. основателят на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей. Държавният съвет на Турция анулира този указ на 10 юли, а няколко часа по-късно президентът на Турция подписа друг указ, с който я превърна в джамия, припомня Аджерпрес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във