Банкеръ Daily

Световната програма по прехраната:

Всеки трети в Афганистан е в продоволствена несигурност

"Всеки трети" е в продоволствена несигурност в Афганистан заради съчетаното въздействие на войната в страната и последиците от климатичното затопляне, предупреди днес представителката на Световната програма по прехраната в Афганистан Мери-Елън Макгроърти, цитирана от Франс прес.

В допълнение към конфликта афганистанското население тъне в тежка продоволствена криза и 2021-а вече се очерта като "изключително трудна година" в това отношение, коментира Макгроърти за АФП по телефона от Кабул.

Освен икономическите последици от коронавирусната пандемия, "страната се бори с втората голяма суша през последните три години. Хората едвам се бяха съвзели от сушата през 2017/2018 г.", каза представителката на програмата на ООН за продоволствена сигурност.

"Зърнената реколта спадна с 40 на сто, тъй като зимата бе сред най-сушавите през последните 30 години. Тази година снегът в Кабул бе твърде малко" и топенето му осигури много малко вода, добави тя, споменавайки и за силно пострадалия от това добитък.

Конфликтът естествено утежнява ситуацията още повече, тъй като "фермерите не могат да съберат реколтата", "бягат от домовете си" и от "съсипаните лозя".

Достъпът до храна е затруднен и от разрушената инфраструктура - мостове, язовирни стени, пътища, отбеляза представителката на програмата на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във