Банкеръ Daily

Свят

Всеки опит да се осуети проектът "Северен поток - 2" е обречен на провал

Опитите на западните държави да подкопаят проекта "Северен поток - 2" продължават, но всички те са обречени на провал, тъй като той вече е реализиран "практически до последната миля". Това е заявил външният министър на Руската федерация Сергей Лавров пред преподаватели и студенти на Балтийския федерален университет.

"Аз съм убеден, че всички опити да се подкопае или оспори, както и всички опити да се обвърже с някакви условия  неговото завършване, са обречени на провал. Макар че тези опити продължават", е казал той.

Лавров е подчертал, че компаниите, които реализират проекта, "практически са го построили вече до последната миля".

Както отбелязва външният министър на Руската федерация, Европейската комисия, независимо от официалното мнение на юристите на тази организация, със задна дата е разпростряла върху "Северен поток - 2" действието на третия енергиен пакет на Европейския съюз. "Още веднъж повтарям, зад него не е само решението на две страни -  Русия и Германия, поддържано е от много други членове на Евросъюза, но още и юридическата правота, която ние ще отстояваме", е заключил министър Лавров.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Работата по него беше преостановена през декември 2019 година след като швейцарската Allseas се отказа от участие в поставянето на тръбите заради възможните санкции от страна на САЩ. Но от декември 2020-а беше възобновено строителството на газопровода след пауза от една година.

В края на юли беше съобщено, че "Северен поток - 2" е завершен на 99%, а  баржата "Фортуна", която поставя тръбите, продължава работа на заключителния участък. Първата тръба на газопровода беше завършена през юни тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във