Банкеръ Daily

Свят

Всеки четвърти магазин в Германия е пред фалит

Много от собствениците на магазини са с празни банкови сметки - не само фирмени, но и лични.

Магазините в Германия, в които не се продават стоки от първа необходимост, бяха затворени преди повече от половин година. Сега, когато броят на новите инфекции спадна значително, магазините започват постепенно да отворят врати, пише Дойче Веле.

Най-тежко кризата удари малките частни магазинчета, оказа се, че всяко четвърто е пред фалит. Както всички останали, така и те имат право на държавна финансова помощ. Онези от тях, чийто оборот от ноември 2020 до юни 2021 е спаднал с най-малко 30%, могат да получат финансови добавки. В зависимост от това с колко точно е намалял оборът, компенсациите се движат между 40% и 90%, като за база се взимат фиксираните разходи  - т.е. разходите за наем, ток или отопление.

Много от собствениците на магазини са с празни банкови сметки - не само фирмени, но и лични. От Сдружението на търговците на дребно смятат, че около 120 000 (от общо 450 000 търговци на дребно в страната) са в толкова тежко финансово състояние, че са пред закриване. До сходни изводи стигат и в Съюза на германските градове и общини. Според тях, най-малко 250 000 работни места в търговията са сериозно застрашени.

Пандемията даде огромен тласък на онлайн-търговията: през 2020 г. оборотът в интернет се е увеличил с 23 процента, достигайки ниво от 73 милиарда евро. Затова на много места сега се питат как да стимулират клиентите да пазаруват отново в търговската мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във