Банкеръ Daily

Свят

Все повече германци не могат да си плащат сметките

Хората търсят помощ от хуманитарната организация "Каритас", защото вече не могат да си плащат наема, електричеството и парното, а това ги вкарва в дългове.

Все повече хора в Германия трупат дългове, защото в пандемията приходите на мнозина намаляха, а напоследък цените на хранителните продукти и електроенергията не спират да растат, пише Дойче Веле. 

В цяла Германия през първото полугодие на 2021 година рязко се е увеличил броят на хората, които търсят подкрепа от неправителствени организации, за да се справят с нарастващите си дългове. Хората търсят помощ от хуманитарната организация "Каритас", защото вече не могат да си плащат наема, електричеството и парното, а това ги вкарва в дългове.

Положението е тревожно, казва Маря Лохайде от ръководството на благотворителната оргнизация "Диакония". "В началото на пандемията мнозина все още успяваха да свържат двата края", казва тя и веднага добавя, че междувременно все повече хора вече не се справят финансово. За висока задлъжнялост става дума най-вече при онези, които нямат достатъчно пари за всекидневните си разходи, както и за месечните сметки за ток, парно, вода и т.н. По време на пандемията такива се оказват най-вече самонаетите лица и работещите на намален работен ден.

През 2020 година в категорията хора с висока задлъжнялост в Германия са попаднали 6,85 милиона души - по-малко, отколкото през 2019. Но това не е повод за оптимизъм, смятат експертите от Института за финансови услуги. Защото трайните последици от такива кризи като пандемията за задлъжняващите често пъти се усещат едва с известно закъснение. В началото на подобни кризи мнозина все още имат някакви резерви, на които могат да разчитат. Лошото идва, когато тези резерви се изчерпят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във