Банкеръ Daily

Свят

Все по-малко немски фирми работят по схемата за съкратено работно време

В почти всички отрасли на икономиката на Германия е намалял делът на компаниите на непълно работно време през август, съобщава БТА, като цитира експерта по пазара на труда на немския институт Ifo Себастиан Линк.

Схемата за съкратено работно време, известна още като Kurzarbeit, позволява на работодателите да прехвърлят служители си на по-малко на брой работни часове или дори да не работят, като съществена част от разходите за това се покриват от държавата.

През осмия месец от тази година 53% от промишлените фирми в най-голямата европейска икономика са работили със съкратено работно време спрямо 57% през юли, показват резултатите от последното месечно проучване.

Разбира се, вътре във всеки от основните икономически сектори ситуацията е различна. Това е особено очевидно при доставчиците на услуги. Въпреки че средната стойност на фирмите с непълно работно време през август е бил само 33%, то например 88% от туристическите агенции и туроператорите са функционирали при съкратено работно време.

Смесена е ситуацията и в промишлеността, където средният процент на фирмите със съкратено работно време е бил 53 на сто. Въпреки това през август 80% от компаниите, произвеждащи метали, са продължиили да работят на непълно работно време. Общо 67% от производителите на облекло и 67% от производителите на метални изделия са работили по тази схема. 

В автомобилната индустрия този дял е бил 65 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във