Банкеръ Daily

Свят

Все още е възможна Брексит сделка до края на седмицата, смята Барние

Все още е възможно постигането на споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство относно Брексит до края на седмицата, заяви днес европейския главен преговарящ Мишел Барние, предаде БНР.

"Нашите екипи работят усилено и работата започна едва сега. Работата беше интензивна през уикенда и вчера, защото дори ако споразумението бъде трудно, все по-трудно, да бъда откровен, все още е възможно да се постигне тази седмица", заяви Барние и добави, че евентуалната сделка "трябва да работи за всички", тъй като е "крайно време да превърнем добрите намерения в правно издържан текст".

Думите на главния преговарящ от ЕС се допълват от последните информации, разкриващи за възможни "компромиси в последния момент" относно ирландския предпазен механизъм, направени в понеделник, както и че преговорите се движат в положителна посока.

Според неназовани източници на британския вестник "Телеграф" са били постигнати "компромиси в последната минута“ по време на преговорите в понеделник относно условията за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Изглежда споразумението започва да се оформя, посочват източници на изданието и от двете преговарящи страни, които цитират "положителен ход" относно възможно решение за сухопътната граница с Ирландия и търговския режим след Брексит.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален пък заяви във вторник, че ЕС продължава да търси постигането на Брексит сделка, но не на всяка цена.

Тя подчерта, че за Франция остават приоритет три важни въпроса: за ирландската граница, вътрешния пазар и бъдещите връзки с Обединеното кралство, допълвайки , че решението на всички тях трябва да бъде справедливо.

"Надявам се, че Брексит сделката е все още възможна, но тя трябва да бъде балансирана", заключи френският министър.

Германският министър, който отговаря за Европа, Михаел Рот, обаче изрази съмнения дали е близо постигането на Брексит сделка между ЕС и Великобритания.

Не е задължително, че е близо споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, заяви той във вторник в Люксембург.

Той допълни, че "не е сигурен" за перспективите за Брексит сделка заради Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, като според него това е решаващ документ, който трябва да бъде спазван и включен във всяко едно споразумение, отнасящото се до излизането на Великобритания от ЕС.

Европейският съюз обмисля дали да свика нова извънредна среща на върха, за да се постигне споразумение за Брексит, съобщи междувременно Би Би Си.

Евентуална нова среща на върха за Брексит може да се насрочи към края на месеца според съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във