Банкеръ Daily

Свят

Връщат на работа отстранените медици в Гърция, ако се ваксинират

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа при условие, че ще завършат ваксинацията си, предаде АНА-МПА.

С приет от парламента закон работещите в здравеопазването в Гърция бяха задължени в срок до 1 септември да са ваксинирани поне с една доза от ваксините. След изтичането на този срок започна временно отстраняване от работа без право на трудово възнаграждение на неваксинираните медици. Това предизвика протести на много места в страната.

 "Задължителността на ваксинацията на персонала на националната здравна система беше приета, за да допринесе за опазването на общественото здраве. Огромното мнозинство от медиците не само са се ваксинирали, но и полагат усилия за ваксинирането на гражданите. Законът се прилага за малкото неваксинирани, които поставят в риск живота на хората, които се обръщат към системата на здравеопазването. Прилагането му става с минимално възможните проблеми. И в това прилагане няма да има изключения. Който не се ваксинира ще остане отстранен от работа, колкото е необходимо", обясни той в заявлението си.

Министърът обаче допълни: "Доколкото обаче нямаме желание да наказваме никого, с поправката, която предлагаме, даваме възможност на тези медицински служители, които се ваксинират оттук нататък с първата доза, да бъде отменено отстраняването им и да се завърнат незабавно на работното си място при условие, че завършат ваксинацията си"

Facebook logo
Бъдете с нас и във