Банкеръ Daily

Свят

Връщането на Русия в Г-7 ще зависи от напредъка за Украйна, обяви Париж

Връщането на Русия в групата на седемте най-развити индустриални страни в света Г-7 зависи от напредъка в мирните преговори за Украйна, каза в отговор на коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че Москва трябва да бъде допусната в този формат, френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

"Взехме предвид, че американците искат (Русия) да се върне следващата година. Украйна е от ключово значение. Съществуват условия, които са благоприятни за определен напредък", каза днес източникът, имайки предвид изказванията на новия украински президент.

Русия бе изключена от Г-7 заради анексията на Крим през 2014 г. Всички страни членки на групата са въвели санкции срещу нея.

Връщането в организацията би легитимирало тези санкции, заяви Константин Косачов, председател на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент. "За Русия това би било неприемливо", написа Косачов на своята страница във Фейсбук, предаде ДПА. "Докато срещу Русия действат санкциите на страните от Г-7, хипотетичното й връщане в този формат при сегашните обстоятелства би означавало изрично признаване на неравенството между правата и възможностите на участниците му", заяви парламентаристът.

Русия трябва да получи реални предложения за връщане в групата, за да стане това факт, каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. "Трудно е да се разбере какъв е смисълът на всичко това сега", заяви тя, коментирайки призива на Тръмп за връщане на Русия в Г-7.

Facebook logo
Бъдете с нас и във