Банкеръ Daily

Свят

Връчиха „Малката Нобелова награда” за 2020

Жаклин Удсън и Албертин Зуло

В рамките на виртуалното издание на Панаира на детската книга в италианския град Болоня бяха обявени носителите на наградата на името на Ханс Кристиан Андерсен за 2020 годината. Отличието е познато още като „Малката Нобелова награда”. За най-добър детски писател бе обявена американската писателка Жаклин Удсън. Тя е многократно отличавана писателка, като през 2018 г. спечели международната награда в памет на Астрид Линдгрен, учредена от шведското правителство за постижения в областта на литературата за деца и юноши. Писателката е лауреат и на американската национална награда за литература през 2014 година. На български е преведен един неин разказ в сборника „Царство на маслини и пепел”.

Героите на Жаклин Удсън често са афроамерикански тийнейджъри, отраснали в Харлем. Една от книгите й е посветена на група фенове на легендата на рапа Тупак Амару Шакур, които искат да живеят като него.  

За най-добър художник на детски книги бе обявена илюстраторката от Швейцария Албертин Зуло. „Нейните прецизни рисунки – живи и пълни с хумор, представят различни нива на интерпретация на текста” – посочват от журито, аргументирайки високата си оценка. 

Едновременно с тези награди бе обявено и присъждането на отличието „Асахи” на Международния съвет за книги за младите хора (International Board on Books for Young People, IBBY). Наградата има за цел да насърчи четенето. Тя бе присъдена на аржентинската група Casa Cuna Cuenteros. Това са разказвачи, които „работят“ безплатно в педиатричната болница „Педро де Елисалде“ в аржентинската столица Буенос Айрес. Групата е създадена през 2013 г. и се състои от 16 души, които посещават децата и младежите в болницата, за да им разказват приказки.

Наградата на името на датския писател Андерсен е учредена от ЮНЕСКО през 1958 година. Тя се присъжда на две години на най-добрия детски писател и на най-добрия илюстратор на детски книги. Сред отличените писатели са Астрид Линдгрен (Швеция), Ерих Кестнер (Германия), Туве Янсон (Финландия), Джани Родари (Италия), Маргарет Махи (Нова Зеландия). Поради коронавируса наградите „Андерсен“ (златен медал и почетен диплом) и наградата „Асахи“ (10 000 долара и диплом) ще бъдат връчени на следващия конгрес на Международния съвет за книги за младите хора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във