Банкеръ Daily

Свят

Временно е спрян строежът на газопровода "Северен поток-2"

Швейцарската фирма "Олсийз" (Allseas) - подизпълнител на проекта "Северен поток - 2", временно е спряла работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ, предаде ТАСС.

"Олсийз" преустанови прокарването на тръбопровода до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество", се казва в съобщение на компанията оператор по проекта "Норд стрийм 2". "Приключването на проекта е важно за сигурността на доставките на горива в Европа. Ние ще работим съвместно с компаниите, участващи в проекта, върху приключването му в най-кратък срок", уверява фирмата.

Законът за санкции срещу проектите за газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток" дава на президента на САЩ Доналд Тръмп 60 дни, за да наложи санкции на корабите, които полагат тръбите, и на чуждестранните лица, които ги подпомагат, отбелязва ДПА.

Правителството на Германия изрази днес съжаление във връзка с влизането в сила на американските санкции срещу газопроводите и смята, че те представляват намеса в европейските работи, предаде ТАСС. Координаторът на трансатлантическото сътрудничество към правителството в Берлин Петер Байер заяви, че федералното правителство няма да предприеме ответни мерки след санкциите на САЩ, посочва ДПА.

Ролф Мютцених, който оглавява групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага, разкритикува санкциите като "шантажистки методи" на Вашингтон. "За Тръмп ЕС и Германия явно не са партньори, а васали, които плащат данък", заявява той в интервю за ДПА. Според германския парламентарист действията на американския президент, одобрил санкциите, са нова стъпка, която ще влоши трансатлантическите отношения.

Говорител на ЕК разкритикува днес американските санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток-2", предаде Франс прес Той заяви, че ЕС по принцип е против налагането на санкции на европейски предприятия, извършващи законна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във