Банкеръ Weekly

Разместване

Време за шоу в Украйна

Зеленски като президент, засега екранен.

Сензация очаква Украйна на насрочените на 31 март президентски избори, показват всички прогнози. Кандидатът за държавен глава Володимир Зеленски, до неотдавна известен само като актьор и шоумен, изпреварва убедително основните си конкуренти - сегашния президент Петро Порошенко и лидера на партия "Отечество" и бивш премиер Юлия Тимошенко. Анализаторите обясняват възхода му с подкрепа на част от елитите, но пред украинците остава въпросът дали той ще е в състояние да изпълни политическата си програма.

Зад гърба на 41-годишния фаворит стоят две десетилетия успешен бизнес в медиите. Продуцент, режисьор, актьор, водещ на редица предавания, той достига върха на популярността си с ролята си в сериала "Слуга на народа", сниман от 2015-а досега. В него той играе ролята на учител по история, който по волята на съдбата става президент на Украйна и влиза в борба с корупцията и олигарсите.

Името на Зеленски за първи път се появява в социологическите проучвания през пролетта на 2018-а, когато за него са готови да гласуват 8 на сто от избирателите. През следващите месеци ситуацията коренно се променя. Главният му конкурент за ролята на младо лице в политиката - певецът Светослав Вакарчук, се отказва от участие в надпреварата и симпатиите на част от аполитичните, млади и прозападни украинци преминават на страната на шоумена. В същото време част от лидерите на опозицията, опираща се на рускоезичните региони в Югоизточна Украйна, минават на страната на Порошенко, воглаве с главния си спонсор, олигарха Ринат Ахмедов, който има общи бизнес интереси с украинския президент. Така и част от по-консервативните опозиционери минават на страната на Зеленски като към най-перспективен кандидат.

Предизборната програма на Зеленски изобилства от популистки шаблони за една щастлива Украйна, където "няма глупаци, а има пътища" и "бабите получават достойни пенсии, а не инфаркти от огромни сметки". Иначе на пръв поглед кандидатът не се отклонява от възприетия след 2014-а политически курс на стремеж към НАТО и сътрудничество с МВФ. В детайлите обаче се забелязват нюанси. На въпроса за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО Зеленски отговаря с думите "не ходи на гости там, където не си канен" и не изключва възможността да преговаря с Путин за урегулиране на отношенията с Русия - с което той контрастира с конкурентите си и става по-приемлив за по-миролюбивите, но и проруски настроените избиратели.

Отделен въпрос е доколко Зеленски ще може да изпълни обещанията си. Според анализатори при всяко положение евентуалният нов президент ще трябва да отложи големите си планове поне до есента, когато ще се проведат парламентарни избори. На практика само при нова управляваща коалиция във Върховната рада ще е възможно да бъде повдигната темата за мирни преговори. Дори и тогава възможността за постигане на истински мир в Източна Украйна изглежда по-скоро илюзорна и по-вероятният вариант е замразяване на конфликта и запазване на прозападния курс, може би в по-мек вариант.

Независимо от анализите рейтингът на Зеленски е висок. Според последните социологически проучвания за него са готови да гласуват между 25 и 30 на сто от украинците. Главните му конкуренти Порошенко и Тимошенко се радват на приблизително еднаква подкрепа от около 18 процента. Въпросът е: дали който и от тях да стигне до насрочения за 21 април втори тур на изборите  ще бъде победен от актьора?

Рейтингът не означава автоматично победа и срещу фаворита могат да се проявят два фактора. Единият е, че много от подкрепящите го са млади и (поне до момента) аполитични, и няма гаранция, че в неделя ще отидат до урните. Другият е, че той не разполага с партийна организация по места, която да защитава интересите му в избирателните комисии.

За сметка на това пък Зеленски може да се похвали със солидни съюзници. Случайно или не, сред тях се оказаха и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и партията "Национален корпус", създадена на основата на доброволческия батальон "Азов", за която се смята, че е под контрола на вътрешния министър. От началото на 2019-а Аваков твърдо се обяви срещу всякакви опити за фалшифициране на изборния процес и като се има предвид, че с достатъчен ресурс за такива действия разполага единствено президентът, става ясно, че действията му са насочени срещу Порошенко. Между тях още от 2014-а тлее конфликт по въпроса за правомощията на вътрешния министър и затова е логично да се предположи, че той не би желал победа на Порошенко, защото тя ще означава и отстраняването му от властта. Според украински медии Аваков далеч не е така непреклонен към нарушенията от страна на екипа на конкурентката на сегашния президент - Юлия Тимошенко.

При всички щастливи стечения на обстоятелствата все пак прави впечатление, че Зеленски твърде бързо премина от забавните програми към политиката, а за това трябва да има обяснение.

Опонентите му го обвиняват във връзки с олигарха Игор Коломойски. Бизнесът на Зеленски е тясно свързан с олигарха - шоуто му "Вечерен квартал" например се излъчва в негов телевизионен канал. От друга страна Коломойски от отдавна е в конфликт с Порошенко, който според медийни публикации му е струвал контрола над най-важните сфери на бизнеса му и загуби за над един милиард долара. При това Коломойски в свое интервю от декември 2018-а обявява, че поддържа Зеленски и Тимошенко "като най-голям фен", а не като спонсор, защото не разполага със средства за финансиране на кандидати. Самият той обаче призна пред Би Би Си, че при победа на някого от опонентите на Порошенко се надява да получи "компенсация" за своята бивша банка "Приватбанк", която бе национализирана през 2016-а. Тогава институцията бе рефинансирана с държавни пари, а срещу олигарха бяха образувани дела за източването й.

Какво бъдеще чака Зеленски при негова победа  е отделен въпрос. Арсен Аваков вече направо каза, че при победа на шоумена Украйна ще стане парламентарна република. Юлия Тимошенко пък предлага да се премине към република от канцлерски тип, като вероятно вижда самата себе си в ролята на канцлер. Повечето анализатори са обединени около мнението, че Зеленски е любимецът на елита не за друго, а защото елитът иска да има слаб президент. При всяко положение за актьора ще е трудно да изиграе ролята си от "Слуга на народа" на живо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във