Банкеръ Daily

Свят

Време е за нова страница в присъединяването към ЕС, обяви Турция

Турският министър на външните работи заяви, че е настъпил моментът да бъде отворена нова страница в присъединителния процес на Турция към ЕС, предаде турската частна телевизия НТВ.

Мевлют Чавушоглу говори днес в Анкара на среща с посланиците на страните членки на ЕС.

"Ако отричането на съществуването на кипърските турци продължи, на всяка негативна стъпка на ЕС ние също ще правим стъпка", заяви Чавушоглу. "Дойде времето да бъде отворена нова страница в присъединителния процес с ЕС", добави той.

Турция от години безуспешно се опитва да влезе в ЕС. Преговорите по присъединяването започнаха през 2005 г., но отношенията й с блока се изостриха след опита за преврат през 2016 г. и последвалата кампания на властите. Анкара критикува ЕС, че възпрепятства преговорите за присъединяване и нарушава обещанията си към Турция.

Повод за разногласия с Брюксел е и разделеният остров Кипър, член на ЕС, където Турция играе ролята на защитник на правата на кипърските турци. Анкара се противопоставя на всякакви проучвания и експлоатация на въглеводороди от международно признатата Република Кипър, които биха изключили северната една трета част от острова. В отговор на действията на Никозия в тази насока Турция също изпрати сондажни кораби да извършват проучвания в района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във