Банкеръ Weekly

Свят

Време е Лондон да свали картите

Остават дни до крайния срок за сделката с ЕС

Неяснотата изнерви Шарл Мишел

Разногласията за постигане на търговско споразумение между ЕС и Великобритания изглежда намаляват, но Брюксел предупреждава, че има още много работа за вършене.

Постигането на сделка ще е "по-добре и за двете страни", каза британският премиер Борис Джонсън на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в телефонен разговор на 7 октомври, когато започна поредният кръг преговори в Лондон. Двамата разговаряха една седмица преди насрочената за 15 октомври среща на върха на ЕС, която Джонсън определи като краен срок за постигането на споразумение, определящо търговските отношения между Острова и Съюза след Брексит.

В същото време британският премиер потвърди решението на Обединеното кралство да приключи с преходния период след Брексит в края на декември, дори и да не бъде постигната сделка, защото британският народ "иска скоро да получи яснота за условията на бъдещите ни отношения".

В коментар за разговора Шарл Мишел написа в Туитър: "ЕС предпочита да има сделка, но не и на всяка цена. Време е Великобритания да свали картите си на масата".

Висш представител на Брюксел съобщи след разговора, че все още няма яснота дали Лондон се е съгласил да отстъпи по ключовите червени линии на Евросъюза, по-точно за държавната помощ за икономиката и равнопоставеността на компаниите. По думите му "има признаци на придвижване по редица въпроси, но най-важните остават неразрешени. И затова им казваме да свалят картите си на масата. По най-трудните въпроси, които имат решаващо значение за достъпа до единния европейски пазар, от който британците отчаяно се нуждаят, все още не виждаме никакви признаци на прогрес, а това е централният въпрос".

Това, от което Брюксел продължава да се безпокои, е, че британският режим на държавни субсидии след Брексит може да подкопае равнопоставеността между играчите на единния европейски пазар.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние информира посланиците на страните от общността за липсата на напредък в преговорите. По въпроса за субсидиите британският му колега Дейвид Фрост пък обяви, че е направил "значителна крачка" – уведомил е комисия към Камарата на лордовете, че двете страни обсъждат дали могат "да отидат по-далеч от обичайното при споразумения за свободна търговия и да договорят клаузи, регулиращи политиката на субсидии".

Междувременно парламентът на Шотландия гласува срещу спорния Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство, с което създаде поредния нерешен конституционен казус на Острова.

Със значително мнозинство членовете на събранието подкрепиха предложението на шотландското правителство да откаже подкрепа на одобрения от британския кабинет законопроект, който цели да регулира вътрешната търговия в Обединеното кралство след Брексит. Предстои да се види ефектът от този ход – докато британското правителство посочи, че все пак ще продължи с прилагането му, шотландският кабинет даде да се разбере, че може да заведе дело срещу управляващите.

Предложеният законопроект, който предизвика гняв в Европа и в делегираните администрации, се стреми да промени закона, за да гарантира, че стоките могат да се движат лесно между четирите части на Обединеното кралство. Елементи от законопроекта ще позволят на министрите да нарушават международното право, прескачайки споразумението за Брексит с ЕС, което бе одобрено от парламента на Обединеното кралство.

Както шотландското, така и уелското правителство заявиха, че законопроектът отменя правомощията на делегираните администрации. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън определи законопроекта като "пълна фронтална атака срещу децентрализацията", докато конституционният секретар на Шотландия Майк Ръсел каза, че представлява "заграбване на власт" от правителството в Лондон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във