Банкеръ Daily

Шарл Мишел:

Време е ЕС да сложи край на иглата на "котка и мишка" с Турция

На срещата на високо равнище на 10 и 11 декември лидерите на ЕС ще разгледат всички мерки за въздействие върху Турция заради действията й в Средиземно море, слагайки край на играта на "котка и мишка". Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция днес, посветена на първата година от работата му на този пост.

"Дойде време да спрем да си играем на котка и мишка с Турция. През октомври ЕС предложи на Турция да следва позитивен дневен ред, но това не стана. Затова срещата на високо равнище на ЕС ще разгледа всички средства за въздействие върху Анкара, с които разполагаме", каза Шарл Мишел.

"Не се оставяйте да бъдете измамени от Ердоган", призова в Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Той припомни, че Ердоган е отзовал проучвателния кораб "Оруч Реис" преди срещата на високо равнище през октомври, за да избегне налагането на санкции. "Сега прави същото. Ние трябва да кажем стига и да сложим санкциите на масата. Списъкът от провокации е достатъчно дълъг", написа в Туитър Манфред Вебер.

Турция е издала навигационно съобщение (навтекс), с което обявява провеждането на учения с истински боеприпаси в район край южните си брегове, съобщи междувременно гръцката телевизия Скай.

Учението ще се проведе на 9 и 10 декември в международни води в зоната между гръцките острови Родос и Кастелоризо.

Учението ще се проведе в момент, в който ЕС очаква от Турция деескалация на напрежението с Гърция и Кипър, а Атина, Никозия и Париж настояват за налагане на санкции срещу Анкара заради спора й с Гърция и Кипър за суверенните права в обширни райони на Източното Средиземноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във