Банкеръ Daily

Борис Джонсън:

Време е британците да се готвят за Брексит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че сега е време Великобритания да се подготви за Брексит без търговско споразумение, тъй като Европейският съюз е отказал да преговаря сериозно, и добави, че освен ако Брюксел не промени позицията си, няма да има сделка, предаде Ройтерс. 

Един бурен финал "без сделка" на петгодишната криза във Великобритания, свързана с Брексит, би предизвикал хаос в деликатните вериги за доставки, които се простират от кралството към ЕС и отвъд, точно в момент, когато последиците от икономическия удар, нанесен от пандемията от коронавирус, се задълбочават.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера ЕС заяви, че е разтревожен от липсата на напредък и призова Лондон да отстъпи по някои ключови въпроси или да се готви за скъсване на връзките с ЕС от 1 януари догодина.

"Направих извода, че трябва да се подготвим за датата 1 януари с търговски режим, който е подобен на този с Австралия, базиран на обикновените принципи на глобалната свободна търговия", каза Джонсън.

"Освен ако няма фундаментална промяна на подхода, ще се насочим към модела на Австралия. И трябва да го направим с голяма увереност", добави британският премиер.

"Става ясно, че ЕС не иска да сключи сделка по модела на тази с Канада, за каквато първоначално настоявахме. Наистина изглежда странно, че след 45 години членство те могат да предложат на Канада условия, каквито не биха предложили на нас", заключи Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във