Банкеръ Daily

Свят

Враждуващите сили в Либия подписаха примирие

Файез Серадж

Главните враждуващи страни в Либия подписаха в Женева споразумение за примирие, съобщи днес пратеникът на ООН за Либия Стефани Уилямс, цитирана от ДПА.

Тя поздрави представителите на премиера Файез Серадж и генерал Халифа Хафтар за успешното приключване на преговорите и каза, че за това е била необходима "голяма смелост". "Надявам се това споразумение да сложи край на страданията на либийския народ", добави Уилямс.

Четвъртият кръг на военните преговори във формат "пет плюс пет" започна в понеделник между делегации на подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие и на т.нар. Либийска национална армия на Хафтар.

Този формат бе установен след конференция в Берлин на 19 януари за договаряне на споразумение за дълготрайно спиране на огъня.

Тазседмичните военни преговори в Женева предшестват политически форум, който ще бъде организиран в Тунис през ноември, отбеляза Асошиейтед прес.

Международно признатото правителство в Триполи е подкрепяно от Турция, а базираните на изток сили на Хафтар - от Русия, Египет и ОАЕ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във