Банкеръ Daily

Свят

Вотът на недоверие в румънския кабинет бе прочетен пред почти празна зала

Вотът на недоверие, внесен от опозицията в Румъния срещу правителството на Виорика Дънчила, бе прочетен днес в парламента пред почти празна зала, съобщава информационният сайт Зиаре.

Вотът ще бъде обсъден и гласуван на 10 октомври. Той е подписан от 237 народни представители от шест опозиционни партии, които обвиняват правителството в некомпетентност, слаби държавни инвестиции и ниско усвояване на еврофондовете. За да падне кабинетът на Дънчила, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от минимум 233 народни представители.

Документът, озаглавен "За да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва спешно да бъде отстранено", бе представен от сенатора от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу в почти празна зала, посочва Зиаре и уточнява, че от общо 465 парламентаристи, в залата са били само 128.

"Правителството на Социалдемократическата партия (СДП) е най-трагичният фарс за Румъния. За 2 години и осем месеца в правителството се изредиха над 80 министри. Правителството на СДП може да бъде наречено правителство на провалените шансове. Не е построено нищо с парите, които са взети при обременяващи лихви. При липсата на инвестиции виждаме как се разпада и онова, което бе построено преди. Не се строят магистрали, само се чертаят на картата. Правителството не иска да чуе предупрежденията на финансовите институции", се посочва в текста, прочетен от Къцу.

Във вота на недоверие опозицията критикува правителството и за положението в образованието и в здравеопазването. Сенаторът от опозицията призова парламентаристите да подкрепят вота на недоверие следващия четвъртък, за да сложат точка на "най-вредното правителство, което е имало страната през последните 30 години".

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку (СДП) изрази оптимизъм, че вотът на недоверие няма да мине. Чолаку каза, че вотът е несериозен и критикува опозиционните партии, че не са представили управленска програма.

Председателят на Сената Теодор Мелешкану заяви, че следващия четвъртък ще се види дали опозицията разполага с необходимия брой гласове, за да свали правителството. "Политика се прави с гласове, както футбола с голове", коментира Мелешкану. Запитан с кой отбор играе - СДП или АЛДЕ (Мелешкану бе член на Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) до излизането на тази партия от коалиционното правителство през август - бел. ред.), Мелешкану отговори: "с печелившия".

АЛДЕ е сред вносителите на вота на недоверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във