Банкеръ Daily

Свят

Volkswagen сви производството в Русия заради дефицита на чипове

Volkswagen Group Rus ще свие обема на производството на автомобили в Руската федерация в следващите месеци заради глобалния дефицит на полупроводници, са съобщили за ТАСС от пресслужбата на концерна.

"От началото на годината значителният недостиг на производствени мощности за полупроводници води до сериозни проблеми с доставките им за автомобилната промишленост, като в това число  влияе и върху Volkswagen Group Rus. Във връзка с усложнената ситуация обемът на производството на компанията ще бъде свито в идните месеци", се казва в съобщението от пресслужбата на компанията.

В документа се отбелязва, че при подобряване на ситуацията  с доставките на чипове, автопроизводителят ще увеличи обема на производството, за да удовлетвори стабилното търсене на продукцията му. "Въпреки това, ние продължаваме всеки ден да следим ситуацията с тези компоненти и ще коригираме  нашия производствен график в зависимост от развитието на събитията", добавят от пресслужбата.

През септември съобщиха, че заводът на Volkswagen в Калуга няколко пъти през деветия месец са спирали производството, като във връзка с това обемът на месечното производство също е било свивано.

На 7 октомври стана известно, че чешката автомобилостроителна компания Skoda, която е част от международния концерн Volkswagen, заради недостиг на електронни компоненти от 18 октомври значително ще съкрати или напълно ще спре производството  в своите заводи в Чехия.

Ситуацията на пазара

През последните месеци световните автопроизводители изпитват проблеми заради дефицита на пазара на полупроводници и други автокомпоненти.

Руският "Автоваз" няколко пъти през последните месеци спираше производството заради проблеми с доставките на електронни компоненти.

Министърът на промишлеността и торговията на Русия Денис Мантуров по време на Източния икономически форум съобщи, че министерството  не изключва и по-нататъшни спирания на дейността на автозаводите в Руската федерация заради дефицита на компоненти.

В завода в Калуга, в който се произвеждат моделите Volkswagen Tiguan, Volkswagen Polo и Skoda Rapid, е с максимален производствен капацитет от 225 хил. автомобила  годишно. Върху територията на  предприятието има технологични линии за производство на автомобили на Volkswagen и Skoda, а също така и завод за производство на бензинови двигателей 1.6 MPI.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във