Банкеръ Daily

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс:

Войната в Украйна принуждава Китай да преосмисли "как и кога може да нахлуе в Тайван"

Инвазията на Русия в Украйна влияе на изчисленията на Китай за това как и кога може да нахлуе в Тайван, заяви пред тазгодишният форум за сигурност в Аспен директорът на Централното разузнавателно управление Бил Бърнс.

"Рисковете от това, струва ни се, стават толкова по-големи, колкото по-далеч навлизате в това десетилетие, но не бих подценил решимостта на президента Си да утвърди контрола на Китай над самоуправляващия се Тайван. Китай обаче е разтревожен от хода на 5-месечната война на Русия в Украйна, защото всички са се надявали правителството в Киев да падне в рамките на една седмица", заяви Бърнс.

"Нашето усещане е, че това вероятно засяга не толкова въпроса дали китайското ръководство може да реши след години да използва сила, за да контролира Тайван, а как и кога ще го направи - казва още Бърнс. - Китай вероятно вече е забелязал, че не се постигат бързи и решителни победи с недостатъчни военни сили. Подозирам, че урокът, който китайското ръководство и военните си извличат, е, че трябва да се сдобият с огромна военна мощ, да наложат контрол над информационното пространство и да направя всичко възможно, за да защитят икономиката си от потенциални санкции", добави той.

В съответствие с предишни оценки, директорът на ЦРУ смята, че Съединените щати не вярват Пекин да предложи военна подкрепа на Русия. Да, Китай е увеличил вноса на руски енергоносители, но явно все повече и повече внимава, за да не си навлече западни санкции.

В речта си пред форума в Аспен, посланикът на Китай в САЩ Цин Ган заяви, че Пекин все още предпочита мирното обединение с Тайван. Той обаче не пропусна да обвини САЩ, че подкрепят "независим" Тайван и усилията на президента Цай Инг-уен да отстоява държавната идентичност на острова.

"Никакъв конфликт и никаква война - това е най-големият консенсус между Китай и САЩ. Съединените щати обаче размиват и размиват заявената от тях политика на признаване. Само ако се придържаме стриктно към политиката на единен Китай, само ако обединим усилията си за ограничаване и противопоставяне на независимостта на Тайван, можем да постигнем мирно обединение", каза още пред форума посланикът на Китай.

Малко по-късно в сряда (20 юли), на връщане от Масачузетс, където е обсъждал своята програма за климата, американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че "очаква разговор с президента Си в рамките на следващите 10 дни".

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във