Банкеръ Daily

Свят

Войната в Украйна е навлязла в третата си фаза

"Войната в Украйна е навлязла в третата си, решаваща фаза" - са заявили от украинската президентска администрация. Самият президент Володимир Зеленски е поискал в разговор с италианския премиер Марио Драги на Русия да бъдат наложени още санкции.

"Ситуацията в Донбас остава тежка и руската армия прави опити да настъпва към Славянск и Северодонецк. Украинските въоръжени сили сдържат това настъпление. Всеки ден, в който нашите защитници отбиват настъпателните планове на Русия, като ги сриват, е конкретен принос, за да може да се доближим до тъй чакания ден - денят на победата" - обяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Украинските власти обвиниха руската страна за убийството на седем цивилни в Донецката област, която е под руски контрол, а руската администрация в превзетата Херсонска област твърди, че украинската страна е отговорна за смъртта на трима мирни граждани.

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк обяви, че Украйна няма да се съгласи с никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии. Той добави и че отстъпки от Киев биха дали време на Москва, в което тя да се реорганизира и да започне нова офанзива.

"Би било добре, ако европейските и американските елити си дадат сметка, че не трябва да оставяме Русия по средата на пътя, защото по този начин ще засилим нейните реваншистки настроения. След две-три години те ще бъдат още по-жестоки, още повече ще ни мразят и което е по-лошо, те ще мразят целия западен свят. Те и сега го мразят, а после направо ще се побъркат от ненавист към нас. Ако след време искате да получите истинска ядрена война, то вие ще я получите" - предупреди Подоляк.

Той определи като странни призивите на Запада за спешно примирие, при което руските сили ще останат в окупираните от тях територии в южната и източната част на страната. Според него руснаците трябва да нaпуснат Украйна, след което ще бъде възможно възобновяването на мирния процес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във