Банкеръ Daily

Свят

Войната в Сирия досега е взела половин милион жертви

За десет години войната в Сирия е взела близо 500 000 жертви, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес. 

Войната избухна през 2011 г. при репресии на Дамаск срещу продемократични протести. В нея бяха въвлечени множество регионални, както и големи световни сили, а милиони хора бяха принудени да напуснат страната си, превръщайки се в бежанци.

От 2020 г. интензивността на боевете намаля, главно в резултат на примирието в последната джихадистка и бунтовническа крепост Идлиб в Североизточна Сирия, както и на ковид пандемията.

Базираният във Великобритания СЦНПЧ има широко мрежа от военни и медицински източници в Сирия. Вчера центърът съобщи, че загиналите от началото на войната са 494 438. По данни на организацията от март убитите бяха над 388 000.

Впоследствие СЦНПЧ е получил проверена информация за смъртта на още над 105 000 души. Пред АФП директорът на центъра Рами Абдел Рахман уточни, че близо половината от тези жертви (над 42 000) са цивилни, починали, след като са били подлаган на мъчения в затворите на режима.

От началото на войната са били убити 159 774 цивилни, включително над 25 000 деца и младежи под 18 години, като в повечето случаи вината за смъртта им е на силите на режима и съюзени с тях милиции, подчертава организацията.

След поредица победи след 2015 г. благодарение на подкрепата на Русия и Иран властта в Дамаск контролира близо две трети от територията на страната.

Сирийският президент Башар Асад дойде на власт през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез Асад, управлявал в течение на 30 години. Миналата седмица Башар Асад беше преизбран за четвърти път с пореден седемгодишен мандат. Изборите (вторите от избухването на войната) бяха произведени на фона на дълбок икономически застой, историческо обезценяване на местната валута и галопираща инфлация. Според данните на ООН над 80 процента от населението живее в бедност.

В страната със съсипана инфраструктура президентът Асад се обявява за човекът, който ще осъществи възстановяването й. Според оповестен неотдавна доклад на неправителствената организация "Уърлд вижън" икономическите последици от войната възлизат на над 1,2 трилиона. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във