Банкеръ Daily

Свят

Войната на Тръмп срещу вируса

Доналд Тръмп подписа два документа, които трябва да предотвратят превръщането на пандемията от коронавирус в мащабно поражение за страната му. Първият от тях е най-големият спасителен пакет в американската история, предвиждащ предоставянето на помощ от два трилиона долара. Освен това бе активиран Законът за отбранителното производство - за да бъде задължен автомобилният концерн "Дженерал Моторс" да започне производството на респираторни апарати, пише немското издание “Дойче веле”.

Този закон е предвиден за ситуации на война и предоставя на президента богат набор от възможности да се меси в икономиката. "Дженерал Моторс" са изгубили време и не са изпълнили обещанието си да произведат 40 хиляди респираторни апарата. Така обоснова решението си президентът.

В рамките на следващите 100 дни чрез закупуване или допълнително производство трябва да бъдат осигурени още 100 хиляди апарати за командно дишане, което е тройно повече от производството на Съединените щати за година, каза Тръмп. Същевременно той изрази надеждата, че няма да се наложи всички уреди да бъдат използвани в САЩ - част от тях могат да бъдат предоставени на Великобритания и Италия.

Запасът е мобилизиран

Доналд Тръмп, който дълго време омаловажаваше заплахата от коронавируса, сякаш най-после я осъзна. Той упълномощи министъра на отбраната Марк Еспър да мобилизира запасняците - като допълнителна подкрепа при овладяването на кризата. Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ пък е упълномощен да активира бреговата охрана. Така от резерва биха могли да бъдат мобилизирани например допълнителни медицински служители, обясни Тръмп. Предишният американски президент Барак Обама бе упълномощил министъра на отбраната да мобилизира запасняците по време на кризата с ебола през 2014 година.

Междувременно в САЩ заразените с новия коронавирус вече са над 100 хиляди. По данни на университета "Джонс Хопкинс" починалите са над 1 700.

В името на нормалността

Кризата застрашава шансовете на американския президент да бъде преизбран през ноември, пише немското издание. Тръмп обяви, че в началото на следващата седмица ще обсъди с експерти възможностите за разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха приети за борба с пандемията. Американската икономика трябва "възможно най-скоро" да заработи отново. Но трябва да се гарантира "сигурност", добави президентът.

Опасенията на неговите критици са, че щом ограниченията за гражданите и за предприятията в някои части от страната бъдат намалени, вирусът може отново да започне бързо да се разпространява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във