Банкеръ Daily

Свят

Война между Тръмп и ФБР

Американският президент Доналд Тръмп и ФБР излязоха с взаимни обвинения, които са напът да прераснат във война. Причината е, че Конгресът разсекрети спорен документ, който показва, че службите за сигурност работят срещу президента.

Секретният меморандум беше подготвен от републиканците в Конгреса. Федералното бюро за разследване постави под въпрос действията, свързани с публикуването на документа, който го обвинява, че е нарушавало правомощията си за следене по отношение на предизборния щаб на Тръмп. От ФБР твърдят, че разпространеният документ не е пълен, а информацията била поднесена спекуалтивно. Те обвиниха президента, че политизира работата им. 

Според Тръмп и неговите съпартийци, той документът показва, че ФБР е настроено срещу президента. Документът се опитва да демонстрира, че Федералното бюро за разследване подвело съдия, за да получи разрешение да подслушва негов съветник.

Демократите се опасяват, че документът може да бъде опит да се дискредитира разследването на връзките на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

Тръмп и ФБР са в обтегнати отношения от самото начало на управлението на милиардера. Бюрото започна разследване дали кампанията на Тръмп е имала незаконни контакти с Русия. Демократите нарекоха документа "срамен опит да се дискредитира ФБР" и предупредиха, че това може да е извинение Тръмп да уволни специалния следовател, който води разследването на руската връзка.

Документът е изготвен от породилия полемика председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на американския Конгрес Девин Нунес, който е републиканец. Документът е бил изготвен на базата на поверителни информации и без одобрението на членове на комисията от Демократическата партия. Въпросът, който се разглежда в него, са подслушванията на ФБР срещу член от предизборния екип на Тръмп през 2016 г. в рамките на разследването на руски действия в американската предизборна кампания. Твърди се, че документът ще покаже, че ФБР е злоупотребило с правомощията си при шпионирането на сътрудника на предизборния екип на Тръмп.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във