Банкеръ Daily

Генерал № 1 на САЩ:

Военното решение е ужасяващо, но е немислимо КНДР да стане ядрена държава

Ген. Джоузеф Дънфорд

Военното решение за севернокорейските ракетни заплахи би било "ужасяващо", но добави, че е "немислимо" да бъде позволено на Пхенян да разработи потенциал за извършване на ядрена атака срещу САЩ. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд в Пекин. Генералът от морската пехота съобщи, че президентът Доналд Тръмп е разпоредил на военните да разработят "изпълними военни варианти", което разпореждане се изпълнява.

Изявлението на Дънфорд беше в отговор на въпроси относно становище на главния стратег в Белия дом Стив Банън в интервю, публикувано в сряда. Банън казва, че не може да има военно решение за ракетните заплахи и ядрените амбиции на Северна Корея въпреки заканата на Тръмп да отвърне с "огън и ярост" на заплахите на Пхенян.

На преговорите си с американския генерал председателят на Централния военен съвет на Китай Фан Чанлун заяви, че намаляването на напрежението на Корейския полуостров може да стане само по пътя на мирния диалог, съобщи ТАСС. По думите му всяка от заинтересованите страни трябва да проявява сдържаност и да избягва изявления, които увеличават напрежението. Фан изрази надежда, че Вашингтон ще действа по същия начин като Китай и че двете страни ще съумеят със съвместни усилия да решат севернокорейския ракетно-ядрен проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във