Банкеръ Weekly

Свят

Военните в САЩ се чувстват употребени и предадени от Тръмп

Намерението да се хвърлят войници срещу протестиращи не се хареса на униформените

Тръмп, Еспър и Мили в критичния час

Дали Доналд Тръмп ще използва армията, за да задържи властта си, или напротив – тя ще бъде употребена за свалянето му? Все повече наблюдатели си задават този въпрос с наближаването на президентските избори в Съединените щати, в които сегашният държавен глава ще се бори за втори мандат.

Въпросът е необичаен. Още от основаването на САЩ главен принцип на въоръжените им сили е да не се намесват във вътрешната политика. Страната е преминавала през сериозни кризи, през Гражданската война и Голямата депресия, но никога военните не са се изкушавали да поемат нещата в ръцете си.

При Тръмп обаче правилата не важат. Още с влизането си в Белия дом той показа, че няма да върви по утъпкани пътеки и няма да се съобразява с общоприетите правила – като това да не се използва армията за политически цели. И макар че излъчените от републиканската партия президенти традиционно се радват на симпатиите на военните среди, май Тръмп е на път да скъса и с тази традиция – независимо от големите усилия, които полага в обратна посока.

Тръмп обича да говори за заобикалящите го военни като за

"моите генерали" и "моите военни",

но в техните среди това невинаги звучи добре, защото те не могат да принадлежат на никого, освен на Съединените щати. Натрупаното напрежение видимо избуя по време на протестите срещу расизма, обхванали столицата Вашингтон в началото на миналия месец.

На 1 юни районът около Белия дом бе разчистен от буйстващи демонстранти с помощта на сълзотворен газ и гумени куршуми, така че държавният глава да може да прекоси площад "Лафайет" и да стигне до църквата "Сейнт Джон" – т.нар. Църква на президентите, където позира с Библията в ръка. До него бяха министърът на отбраната Марк Еспър и най-висшият военен на САЩ, председателят на съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили, облечен в бойна униформа. Присъствието на Мили бе в разрез с утвърдената във Вашингтон правило, че висши офицери не посещават Белия дом в бойно облекло. Нещо повече, то нарушаваше една от най-старите традиции на американския конституционен ред – че военните стоят далече от политиката.

Тогава Тръмп се закани, че позовавайки се на Закона за противодействие на метежни действия от 1807 г., ще разположи войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия по улиците на американската столица. Когато приключи фотосесията пред църквата обаче и Еспър, и Мили дадоха на заден ход. Стана известно, че Еспър е бил на крачка от това да изгуби поста си, след като се е противопоставил на разполагането на войниците. След него, във видеообръщение пред Националния университет за отбрана Мили на свой ред

се извини за присъствието си пред църквата

"Сейнт Джон" и го определи като грешка.

Редица генерали в оставка порицаха поведението на Доналд Тръмп. Джеймс Матис, предишният негов военен министър, а преди това офицер от морската пехота, обвини президента в "злоупотреба с изпълнителна власт" и в "подигравка с конституцията". А в навечерието на церемонията по дипломирането на кадетите от "Уест Пойнт" стотици възпитаници на военната академия подписаха отворено писмо до випуск 2020.

"Загрижени сме, че други випускници, заемащи високи държавни постове, не изпълняват клетвата си и не следват мотото "Дълг, чест, родина" - се казва в писмото, явно с намек за Еспър, който е завършил академията през 1986-а.  - Техните действия застрашават доверието в аполитичостта на въоръжените сили".

"Смятам, че това е най-големият разрив между военните и цивилното ръководство. Не мога да си спомня някога да е имало по-голям разлом", коментира Питър Бъргън, директор на отдела за международна сигурност в аналитичния център "Ню Америка" и автор на книгата "Тръмп и генералите му: Цената на хаоса".

Бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю пък постави като цяло под съмнение лидерските качества на президента в условията на сегашната криза. "Президентът Тръмп може и да се мисли за военен лидер, но на основата на моя опит в армията с управление на кризи бих казал, че всъщност не знае как да го прави. Затова той не управлява, както би трябвало да управлява в криза. Досега действията му по отношение на коронавируса нямат

никаква връзка с военновременно лидерство",

заяви Пардю пред Българското национално радио.

От разрива между Тръмп и военните се възползва фаворитът на Демократическата партия за президентския пост Джо Байдън. Тръмп ще се опита да открадне предстоящите президентски избори, но в този случай военните ще се намесят, прогнозира той, макар че не уточни по какъв начин ще стане измамата. Демократът каза, че военните ще се намесят и ще ескортират Тръмп вън от Белия дом, ако той загуби вота и не признае резултата.

В много по-сериозна ситуация обаче е поставен американският държавен глава от информацията, изнесена от "Ню Йорк таймс", според която американските спецслужби имат данни, че руски представители са предлагали заплащане на талибани в Афганистан, за да убиват американски военни. Тръмп настоява, че никога не е виждал тази разузнавателна информация, въпреки че тя е била част от материалите, с които той всекидневно е бил запознаван непосредствено преди подписването на мирно споразумение с талибаните през февруари. Ако това се окаже вярно, той ще трябва да отговаря защо не е предприел незабавно необходимите стъпки, за да защити живота на униформените си сънародници – включително като заплаши Русия с тежки санкции. Защото в този случая американските войници наистина ще имат право да се чувстват предадени от президента си.

 

=====КАРЕ=====

Ще имат ли САЩ първа дама арменка и нов чернокож президент?

Евентуалната първа двойка

Рапърът Кание Уест оттегли подкрепата си за Доналд Тръмп и заяви, че влиза в надпреварата за американски президент с намерението да я спечели. В интервю за сп. "Форбс" Уест, който досега поддържаше Тръмп, каза: "Свалям червената шапка сега, с това интервю", имайки предвид червената бейзболна шапка, превърнала се в запазена марка от кампанията на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Все още не е ясно доколко са сериозни намеренията на рап звездата, но все пак буди любопитство въпросът – как би изглеждал Белият дом, ако негов домакин е Уест? Започнаха и догадки кой би бил неговият вицепрезидент, като сред спряганите имена фигурира дори шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

Едно е ясно – ако осъществи намерението си, Уест ще е втория чернокож президент на САЩ, а съпругата му – реалити звездата Ким Кардашян – ще е първата обитателка на Белия дом от арменски произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във