Банкеръ Daily

Свят

Военният бюджет на САЩ започва да дави икономиката на страната

За първи от 2012 г. насам бюджетният дефицит на САЩ надхвърля колосалната сума от 1 трлн. долара. Тежестта на военния бюджет започва да "мачка" американската икономика, заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи, в предаването "Светът е бизнес". "От 18 години САЩ са в постоянни войни - тези с Ирак, Афганистан, Сирия, ИДИЛ, Либия се оценяват на над 1,5 трлн. долара. До ден-днешен 240 000 американски военнослужещи са разпръснати в 172 държави по света. Всичко това са огромни разходи, които американският данъкоплатец плаща", уточнява той.

Външният дълг на САЩ расте главоломно, посочи Милен Керемедчиев. "Само лихвите по обслужването на дълговете възлизат на 186 млрд. долара. Това означава, че тези разходи за въоръжение и извършване на операции извън територията на САЩ въвличат страната в сериозна конкуренция с държави като Китай, които нямат такива военни разходи. Американският президент Доналд Тръмп генерално промени политиката на САЩ относно намаляването на разходите за операции извън САЩ. Налагането на санкции пък се оказа доста ефективно от политическа гледна точка", допълни той.

"В Иран усещам севернокорейския тип поведение - натиск върху съответните лидери и тяхното принуждаване да влязат в преговори. Рано или късно ще последва среща на високо ниво между американски и ирански власти", заключи експертът.

САЩ използва лостовете си на влияние подобно на Русия, изтъкна Керемедчиев, добавяйки, че чрез икономиката и търговията Тръмп налагат световен ред по стандарта на САЩ, но реално обаче той спазва своите предизборни обещания и печели своите дивиденти от това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във