Банкеръ Daily

Свят

Военни се включват в доставката на горива на Острова

Около 200 военни ще се включат още от понеделник в Обединеното кралство, за да осигуряват доставката на горива в бензиностанциите, засегнати от недостиг заради липсата на шофьори на камиони и заради паническото купуване, предадоха световните агенции.

"Близо 200 военни, от които 100 шофьори, ще бъдат от понеделник на разположение в Обединеното кралство за оказване на временна подкрепа в рамките на действията на правителството, целящи да се намали натискът над бензиностанциите и да се отговори на липсата на шофьори на камиони", се казва в официално съобщение на британското правителство. Военните приключват обучението си за тази цел.

Правителството освен това съобщи, че ще разреши незабавно на 300 чужди шофьори на цистерни да започнат работа в страната, посочва агенцията. Те ще могат да останат в страната до края на март 2022 г., допълва Ройтерс. Тези 300 чужди шофьори са част от 5000-те шофьори, които ще имат възможност да работят в страната. Но повечето от тях ще пристигнат едва през втората половина на октомври и ще трябва да напуснат до края на февруари 2022 г. в рамките на програма за издаване на хиляди временни работни визи с цел облекчаване на натиска над веригите за доставки, отбелязва Ройтерс.

В опит да се намери изход от кризата с шофьорите на камиони, а също и на персонала в птицекомбинатите и пред заплахата от празни щандове по Коледа правителството реши да промени имиграционнта си политика и да издаде 10 500 временни работни визи, припомня Франс прес. Съгласно схемата освен 5000 шофьори на камиони, в страната ще дойдат временно и 5500 работници в птицекомбинати. Те ще започнат да пристигат през втората половина на октомври и ще останат до края на декември, допълва Ройтерс.

Правителството също така временно освободи сектора на дистрибуцията на горива от правилата за конкуренция, за да позволи на най-засегнатите зони да бъдат снабдени приоритетно.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във