Банкеръ Daily

Свят

Военен преврат в Мианмар

Аун Сан Су Чжи

Военен преврат бе извършен в Мианмар, президентът на страната Вин Мин, както и държавния съветник Аун Сан Су Чжи, която оглавява правителството, са задържани. Военните обявиха, че поемат контрола в страната за една година. 

Според съставената от военните конституция армията може да да поема контрол по време на национално извънредно положение. Причината военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

На 8 ноември миналата 2020 година в Мианмар се проведоха парламентарни избори на фона на втората вълна от разпространението на COVID-19 и на действащите в страната ограничения.

Управляващата партия Национална лига за демокрация (НЛД), водена от Аун Сан Су Чжи, спечели безусловна победа. Подкрепеният от военните сили Съюз за солидарност и развитие, считан за основен съперник на управляващите, спечели минималния брой места в парламента на страната.

Централната банка на азиатската страна е обявила, че финансовите институции са преустановили работа за едномесечен срок. Според официалното съобщение на депозитара в Янгон причината за решението е била лошата интернет връзка в Мианма.

До 2010 г. Аун Сан Су Чжи прекара близо 15 години под домашен арест и се превърна в символ на борбата за човешките права.През 1991 г. тя получи Нобелова награда за мир. Вашингтон поиска незабавно освобождаване на задържаните и заплаши с намеса в случай на отказ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във