Банкеръ Daily

Свят

Военен парад в Париж за националния празник на Франция

Голям военен парад във Франция се състоя по повод националния празник на страната - днес Франция чества  230 години от Падането на Бастилията, ден на независимост за свободната нация.. Президентът Еманюел Макрон поведе традиционния военен парад в центъра на Париж. Тази година темата на парада е сътрудничеството на страните от Европа в сферата на отбраната. Наред с френските войски участват подразделения от Германия, Великобритания, Белгия, Испания и Холандия. Около 500 войници от общата френско-германска бригада ще участват този път в парада, наред с испански контингент, завръщащ се от участие в тренировъчната мисия на ЕС в Мали.

По главното парижко авеню Шан-з-Елизе преминават общо 4300 военни, 196 военни машини, 237 коня, а във въздушната част на парада участват 69 самолета и 39 хеликоптера. В Париж мерките за сигурност са затегнати. За реда се грижат над 2500 полицаи. Въведени са няколко зони за сигурност, за да се изключи възможността за протест на "жълтите жилетки".

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Париж да участието си в парада и официалната церемония.  Тя поздрави присъстващите френски официални лица, както и другите чуждестранни лидери, дошли специално за случая, включително белгийския премиер Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Британският вицепремиер Дейвид Лидингтън също присъства на традиционния парад, представлявайки премиера Тереза Мей, която няма да пътува до Франция. Засега причината за решението не се съобщава.

Военният парад по Шанз-Елизе е най-старият в Европа. За първи път се е провел преди 139 години и традиционно минава от Триумфалната арка до площад Конкорд.

Крепостта Бастилията била построена през 1382 година като укрепление на подстъпите към столицата, но скоро се превърнала в затвор за политически затворници. За много поколения французи крепостта е била символ на всевластието на краля и абсолютната монархия в страната. Съществуването й продължава малко повече от 400 години и през нея са преминали Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше, Волтер и други популярни личности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във