Банкеръ Daily

Свят

Водещите партии в Израел започнаха преговори за правителство

Бенямин Нетаняху, Реувен Ривлин и Бени Ганц

Представители на двете най-големи израелски партии се срещнаха, за да обсъдят възможността за съставяне на правителство и намиране на изход от политическата парализа след изборите миналата седмица, предаде АП.

Лидерите на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц и на "Ликуд" Бенямин Нетаняху имаха първа работна среща след вота, който не излъчи ясен победител. Израелският президент Реувен Ривлин бе инициатор на срещата в надежда да бъде намерен изход от патовата ситуация, която може да доведе до трети избори в рамките на по-малко от 12 месеца

Президентът на Израел има пълномощията да номинира министър-председател след избори. Този задача обикновено е формалност, но сега ситуацията е много сложна, тъй като нито един от двамата водещи кандидати не е в състояние да създаде свое стабилно парламентарно мнозинство.

На изборите партия "Синьо и бяло" получи 33, а "Ликуд"- 31 депутатски мандата в 120-местния Кнесет. С подкрепата на по-малки партии Нетаняху може да си осигури общо 55 гласа, а Ганц - 54 гласа, тоест и двамата ще имат по-малко от 61 гласа, колкото се необходими за мнозинство, посочи АП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във