Банкеръ Daily

Свят

Водеща в Би Би Си почина от тромб след ваксиниране с АстраЗенека

Популярна радиоводеща от Би Би Си е починала миналата седмица, след като е получила кръвни съсиреци след ваксинирането си с препарата на АсктраЗенека, съобщи семейството й.

Лиза Шоу, която е работила за Би Би Си Нюкасъл, е починала в петък в Кралската болница Виктория в Нюкасъл, предаде "Индипендънт".

Смъртта на 44-годишнта майка на едно дете беше обявена в неделя.

Семейството й заяви, че тя е развила "силно главоболие" седмица след като си е поставила ваксината, преди да се разболее сериозно и да бъде лекувана от кръвни съсиреци.

Би Би Си потвърди, че съдебен лекар в Нюкасъл ще разследва смъртта й, след като една от потенциалните причини е посочена като "усложнение след ваксинация срещу вирус на Ковид-19 с АстраЗенека".

Установена е връзка между ваксината и изключително редки форми на кръвни съсиреци. Към днешна дата в Англия са приложени почти 35 милиона дози АстраЗенека, като са докладвани 332 случая на сериозна тромбоза и 58 смъртни случая.

В резултат на това на всички под 40 години във Великобритания се предлагат алтернативни ваксини срещу Ковид-19.

За хората на около 40 години рискът от съсиреци се оценява на едно на 100 000, а вероятността от смърт е около едно на милион.

Поради това британският медицински регулатор заяви, че предимствата от прилагането на ваксината надвишават рисковете за повечето възрастови групи.

Вчера германски учени обявиха, че може да са открили причината за образуването на кръвни съсиреци, свързани с ваксините АстраЗенека и Джонсън и Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във