Банкеръ Daily

Свят

Водещ ирански ядрен експерт е застрелян край Техеран

Мохсен Фахризаде

Ядреният учен Мохсен Фахризаде, ръководил изследователски център към Иранското министерство на отбраната, е бил убит, съобщиха от министерството.

"Днес терористи нападнаха ръководителя на центъра за изследване и иновации към министерството на отбраната Мохсен Фахризаде", се казва в съобщението. Посочва се, че "медицински екип не е успял да го спаси".

По-рано иранската държавна телевизия съобщи, че ученият, който според Израел е ръководел военна ядрена програма в началото на 21-и век, е убит. Медията цитира източници, потвърждаващи смъртта на Фахризаде.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини за убийството Израел. Той нарече покушението "терористичен акт". Има "сериозни индикации за роля на Израел" в убийството, каза Зариф.

Израел отказа веднага да коментира убийството на Фахризаде, за когото преди време израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза на пресконференция: "Запомнете това име." Израел отдавна е подозиран за извършването на редица целенасочени убийства на ирански ядрени учени преди десетина години, отбелязва АП.

Полуофициалната иранска информационна агенция Фарс, смятана за близка до Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), заяви, че нападението е било извършено в град Абсард, източно от столицата Техеран. Според нея очевидци са чули звук от експлозия, а после - автоматична стрелба. Атакувана била кола, в която се е намирал Фахризаде. Ранени, включително телохранители на учения, били откарани в болница.

Държавната телевизия публикува на своята интернет страница снимка, на която се вижда как силите за сигурност отцепват пътя. Снимки и видеокадри, споделени в интернет, показваха автомобил "Нисан" с дупки от куршуми по предното стъкло и кръв на пътя.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Ирански медии обаче отбелязаха интереса, който Нетаняху е проявил към Фахризаде по-рано.

"Убийството на ядрени учени е най-насилствената конфронтация, целяща да ни попречи да постигнем модерна наука", каза главният командир на КГИР Хосейн Салами.

Районът около Абсард е пълен с ваканционни вили на иранския елит. Пътищата в петък, който е почивен ден в Иран, бяха по-празни от обичайно заради карантината във връзка с коронавируса, предоставяйки на нападателите възможност да извършат удара с по-малко хора наоколо.

Фахризаде е ръководел т. нар. програма "Амад" ("Надежда"), която според Израел и Запада е била военна операция, насочена към проучване на приложимостта на създаването на ядрено оръжие в Иран. Техеран отдавна твърди, че ядрената му програма е за мирни цели. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) казва, че програмата "Амад" е приключила в началото на 21-ви век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във