Банкеръ Daily

Свят

Водата - новото злато, което разделя Венецуела

Снимка: Ройтерс

Да живееш в недостиг на вода е ежедневие за много от жителите на Венецуела.

Семейства, интервюирани от Ройтерс, твърдят, че са прекарали месеци без чешмяна вода, когато след прекъсване на електрозахранването спира и водоснабдяването, а тръбите корозират поради липса на поддръжка. Изправени пред несигурността относно това кога може да имат достъп до чешмяна вода и дали тя ще е достатъчно, те изразходват толкова вода, колкото могат да добият от реките или да купят от магазините. Те се къпят, перат дрехите си, мият съдове и готвят само с по няколко литра вода на ден.

От най-бедните квартали до най-богатите, недостигът на вода е факт в цялото венецуелско общество, докато семействата са потърпевши тежката икономическа криза в страната.

Бутилка от 5 литра вода струва около 2 долара в супермаркет в Каракас, извън възможностите на много хора с ниски доходи във Венецуела, където месечната минимална заплата е само около 6 долара.

"Опитваме се да пестим максимално водата, къпейки се над някакъв съд, за да може да използваме тази вода повторно", казва Юдит Контрерас, 49-годишен адвокат, в апартамента си, където през последните две години има съвсем малко вода. Тя налива вода от потоци по билото на планината Авила над Каракас.

Контрерас и нейното семейство са едни от жителите, интервюирани от Ройтерс, живеещи  в 10-етажен жилищен комплекс в центъра на Каракас. Тя споделя, че запазва водата при миене, за да може да я използва след това за измиване на тоалетната. В кухнята и банята си тя съхранява контейнери с вода, която пренася по стълбите до деветия етаж на сградата, където се намира апартаментът ѝ, тъй като асансьорът не работи.

"Трябва да пестим, защото не знаем колко време ще продължи тази ситуация.", посочва тя.

Някои жители на сградата, на няколко пресечки от президентския дворец Мирафлорес, вече са изчерпали водоснабдяването си. "Днес изразходих всичко, което съм съхранил.", казва Дейвид Риверос, пенсиониран автобусен шофьор, който живее на първия етаж.

Правителството на президента Николас Мадуро обвини за недостига на вода и за продължителна суша опонентите си. Според него те саботират доставките. Опозицията на страната, водена от Хуан Гуайдо, който през януари се позова на конституцията, за да поеме временно управлението след обявяването за нелегитимни на изборите, при които бе избран Мадуро, твърди, че проблемът се дължи на малкото поддръжка, направена в продължение на много години на енергийните и водните мрежи на Венецуела.

Жителите се разхождат по стълбите в жилищните комплекси с различни съдове, в които точат вода от малкото останали източници.

По-рано този месец Венецуела беше в още по-тежко положение след едноседмична авария, което прекъсна вече оскъдното водоснабдяване на повечето жители. Оттогава Мадуро обеща да постави огромни водни резервоари на покривите на къщи и жилищни блокове, за да облекчи проблема.

След националната авария, най-лошата през последните десетилетия, дългите колони от хора, които се редят, за да налеят вода за битовите си нужди в планината Авила, се удължиха, въпреки предупрежденията, че водата не е подходяща за консумация и може да съдържа бактерии и паразити.

Юнейзи Флорес, 31-годишна домакиня, чието семейство живее на четвъртия етаж, след като измива чиниите си, прецежда водата, за да премахне остатъците от храна. След това тя използва тази вода, за да измие тоалетната. Тя мие 3-годишната си дъщеря в мивката, за да пести водата.

В дома си има три резервоара и няколко други контейнера, които събират вода, когато идва периодично и за кратко време. Флорес, съпругът й и двете им малки деца се къпят в един от резервоарите, който събира около 18 литра.

"Трудно е, твърде трудно. Може да умреш без вода.", каза тя, ''Не бяхме наясно с това преди. Водата сега е злато.''.

Facebook logo
Бъдете с нас и във