Банкеръ Daily

Свят

Водачът на талибаните убит от дрон

Водачът на афганистанското талибанско движение молла Ахтар Мансур е убит от въоръжени сили на САЩ на границата между Афганистан и Пакистан. Това заяви полеви командир на талибаните, цитиран днес от Асошиейтед прес, информира ТАСС.

Операцията за ликвидиране на талибанския лидер е проведена "в отдалечен район в зоната на афганистанско-пакистанската граница", съобщи вчера говорителят на Пентагона Питър Кук.

Въздушната атака срещу Мансур е организирана, защото той представляваше заплаха за американските и за афганистанските сили, както и за мирните граждани в Афганистан, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на посещение в Мианма.

"Мансур (. . .) бе директна заплаха за американския личен състав, афганистанските мирни граждани и афганистанските сили за сигурност", каза Кери пред журналисти в мианмарската столица Найпидау. Освен това, водачът на талибаните "бе категорично против мирните преговори", добави той.

Ударът е нанесен в събота (местно време) едновременно от няколко дрона, докато талибаните се движели с кола "югозападно от пакистанския град Ахмед Уали". В операцията са участвали подразделения от специалните сили на САЩ.

Мансур оглави движението през 2015 г. след смъртта на предишния талибански главатар молла Омар, напомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във