Банкеръ Daily

Свят

ВМРО-ДПМНЕ търси подкрепа от Орбан срещу България

Зоран Заев и Християн Мицкоски

За Република Северна Македония е важно да продължи диалога с България в духа на взаимно уважение и чрез реализацията на Договора за приятелство чрез по-интензивно сътрудничество в различни сектори. Членството на Република Северна Македония в ЕС няма алтернатива. Това е казал премиерът на Северна Македония Зоран Заев пред ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки на ЕС в Република Северна Македония.

Дипломатите, водени от посланик Дейвид Гиър, участваха в редовната си годишна среща с премиера Зоран Заев.Те проявиха особен интерес към дейностите за решаване на отворените въпроси с България, поради които не бе постигнат консенсус за преговорната рамка за Северна Македония в Брюксел.

На срещата е било изтъкнато единното мнение, че процесът трябва да продължи възможно по-бързо и да завърши със старт на преговори на страната с ЕС. 

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и заместник-председателят на партията Александър Николоски имаха среща в Будапеща с премиера на Унгария и председател на партията Фидес Виктор Орбан и работна закуска с унгарския външен министър Петер Сиярто, съобщава "Независен весник".

На срещата Мицкоски е говорил за блокираната европейска интеграция на неговата страна и е поискал помощ от Унгария. В разговора с Орбан са били констатирани отличните приятелски отношения, които съществуват между сестринските партии ВМРО-ДПМНЕ и Фидес. На работната закуска с министъра на външните работи на Унгария е станало дума за стратегическите приоритети на страната, свързани с членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във