Банкеръ Daily

Полша

Вместо Истанбулска, Варшавска конвенция ще забрани аборти и гей сватби

Турция се оттегли от договора на 20 март. Този ход предизвика вълна от недоволство в страната и хиляди жени излязоха на протест в големите градове. 

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, която има за цел да предотврати насилието над жени, включително домашното насилие, и да сложи край на законовата безнаказаност за извършителите. В същото време полското правителство обмисля алтернатива, с която се надява да привлече консервативни сили от цяла Европа, съобщава Emerging Europe.

Алтернативата на полското правителство е Варшавска конвенция, която ще забрани абортите и еднополовите бракове, се казва в изтекло правителствено писмо, видяно от Балканската мрежа за разследване (BIRN ).

Не че това би имало голяма разлика в самата Полша, където управляващата партия Право и справедливост  почти забрани абортите и  това, което нарича "джендър идеология“.

„Може би би било възможно да се изгради съюз, така че да предефинираме Истанбулската конвенция и да създадем Варшавската конвенция, която ще бъде в съответствие с начина, по който се развиват правата на човека в западната цивилизация“, заяви депутатът от Право и справедливост Ядвига Емилевич пред Radio Zet на 21 март.

Полша подписа конвенцията през 2012 г. и я ратифицира през 2015 г., но на няколко пъти заплашваше да се оттегли. Идеята на Полша  е да се предостави "особена подкрепа“ за "защитата на живота на заченато дете“ и "концепцията за брак да се отнася изключително за връзката между жена и мъж“.

„Терминът„ пол “трябва да се разбира като набор от биологични характеристики, включително генетични особености, позволяващи обективното разграничаване между жена и мъж“, се казва в документа.

Сред полските предложения е въвеждането на понятието „престъпления срещу семейството“.

„Една от основните съвременни заплахи за семейството е домашното насилие, причинено от патологични фактори, като злоупотреба с алкохол и наркотици, пристрастяване към секс или вездесъща вулгаризация и сексуализация на образа на жената в средствата за масова информация", се уточнява в документа.

Сега полският парламент се готви да обсъди гражданска инициатива за напускане на Истанбулската конвенция. Турция се оттегли от договора на 20 март. Този ход предизвика вълна от недоволство в страната и хиляди жени излязоха на протест в големите градове. 

Консервативните членове на турското правителство натиснаха президента Ердоган да се откаже от Истанбулската конвенция, тъй като някои хора използвали конвенцията, "за да нормализират хомосексуалността".  Това обаче нарушавало социалните и семейни ценности на Турция, обясни говорителят на президентската институция Фахретин Алтън.

В това отношение Турция просто следвала примера на други държави. Ето какво се казва в декларацията от Анкара: "Шест държави членки на ЕС (България, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Словакия) не са ратифицирали конвенцията.

Много турски организации за защита на правата на жените осъждат решението на Ердоган като "невалидно" и "незаконно".

Председателката на Федерацията на турските женски организации Канан Гюлю заяви пред Дойче Веле, че на жените е отнето правото да живеят в среда без насилие. "Жените бяха захвърлени на улицата, все едно че са чувал с боклук, който всеки минувач има право да подритва. А ритникът като нищо може да се окаже и изстрел. Ние, жените, няма да забравим този факт", каза тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във