Банкеръ Daily

Свят

Влошаване на германските бизнес нагласи през октомври 

Бизнес нагласите сред германските фирми се влошиха през октомври. А тази тенденция се наблюдава за четвърти пореден месец. Обяснението е в продължаващите проблеми с веригите на доставки на суровини и компоненти и растящите им цени, което пък  се отразяват негативно върху отраслите на промишлеността и потреблението.

Индексът на бизнес климата на Ifo е най-важният индикатор за икономическото развитие в Германия. Той се изчислява чрез месечно проучване сред около девет хиляди компании от производствената, сервизната, търговската и строителната индустрия. Показателят определя нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през октомври до 97.7 пункта при 98.8 пункта през септември.

Според анализа на експертите на института Ifo, бизнес очакванията са белязани  от все повече скептицизъм. Компаниите също така са по-малко позитивни относно настоящата ситуация.

Индексът, който измерва текущите бизнес условия, се сви  през октомври с 0.3 пункта до 100.1 пункта. В същото време  индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши още по-рязко, като намалява с 1.9 пункта до 95.4 пункта.

"Проблемите с доставките причиняват главоболия на бизнеса“, коментира президентът на института Ifo Клеменс Фюст. Това пък води до намаляване на използваемия производствен капацитет. 

Новините от Германия се следят и от българския бизнес. 

Страната е най-големият търговски партньор на България. В периода януари-юли тази година български фирми са изнесли стоки за 5.98 млрд. лева или с 19.9% повече на годишна база. Потокът на продукти и суровини расте и в обратната посока. Немските изделия, които са влезли у нас за същия период, са на стойност 5.24 млрд. лева, което е повишение от 29% спрямо януари-юли 2020-а. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във