Банкеръ Daily

Свят

Влошава се прогнозата за растежа на Германия през 2021 г.

Влошава се прогнозата, която Институтът Ifo дава за икономическия растеж на Германия през тази година. Икономистите предвиждат намаление  с 0.8 процентни пункта до 2.5 процента. А причината е, че най-голямата европейска икономика не се възстановява толкова силно, колкото се очакваше, през третото тримесечие на 2021-а.

Икономистите от Институтът Ifo обаче връщат оптимизма за растеж през 2022 г., като прогнозата им е за растеж с 0.8 процентни пункта до 5.1 на сто. През 2023 г. обаче се очаква отново забавяне на икономическата активност до 1.5 процента.

Данните за дейността на доставчиците на услуги показват силно възстановяване. В същото време индустриалното производство се свива, но не заради липса на порачки, а по-скоро поради продължаващите затруднения във веригите за доставки и то на ключови компоненти. 

Пандемията, от  една страна, затвори много заводи и сектори, от друга пък донесе силно оживление в други сегменти от пазара. Нарастването на световното търсене на потребителски дълготрайни стоки, на електронни изделия и на специални медицински продукти  даде силен тласък при много производители на компоненти, необходими за производството на тези стоки. Това вдигна производството на редица предприятия до границите на техния капацитет, но при други пък ограничението е от недостигът на части, например, чипове, отбелязва ръководителят на прогнозите на Ifo Тимо Волмерсхайзер.

Очаква се и броят на безработните да намалее още. Това пък ще помогне за увеличаване на  потребителски разходи. Тези харчове ще бъдат  подкрепени и от облекчаването на ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, и благодарение на напредъка във ваксинациите.

 

Отзвукът в България

Германия е най-големият търговски партньор на България. Така че всяка новина от тази страна се следи и анализира през призмата на нашия интерес. Ако Германия произвежда и продава, това означава, че ще има работа и за фирмите у нас. Над три хиляди немски и смесени фирми помагат за това износът ни в плоследните години да надвишава вносът от най-голямата европейска икономика. 

През първото полугодие на тази година износът ни е нараснал с 20.7% до 5.15 млрд. лева, а вносът се е повишил с 27.7% и е на стойност 4.43 млрд. лева. Това формира стокоообмен от 9.59 млрд. лева и положително салдо за България от 722.5 млн. лева. 

Членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г. оказа положително влияние върху развитието на двустранния стокообмен поради хармонизирането на процедурите и улесняването на вноса и износа.

Най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях и други. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни и превозни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и други.

Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Инвестициите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са “на зелено” чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.  По данни на БНБ към началото на тази година преките инвестиции от Германия са в размер на 3.59  млрд. евро. Само през пандемичната 2020 г. потокът на тези вложения е на стойност 307.7 млн.евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във