Банкеръ Daily

Свят

Влизащите в Гърция през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“ подлежат на 7-дневна карантина

Във връзка с усложнента епидемиологична обстановка, от днес гръцките власти удължават срока на карантината на влизащите през ГКПП „Промахон“, съобщават от Граничната полиция.

Пристигащите в Гърция с въздушен, сухоземен или морски транспорт подлежат на седем дневна карантина, вместо прилаганата до момента три дневна. 

Всички пътници, които отговарят на досегашните изисквания за влизане в Република Гърция, трябва да представят на пункта както досега отрицателен  PCR тест за COVID 19. Той трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди проверката, да има предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код, както и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще се карантинира за 14 дни.

На ГКПП „Промахон“ на пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат поставени под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес (в PLF формата)Тази мярка ще се прилага до 21 януари.

Съществува възможност страната да бъде напусната и по-рано, преди изтичането на карантината. Глобата за неспазване на карантината е в размер на 5 000 евро.  Остават ограниченията за преминаване на границата, като в периода от 23:00 ч. до 07:00 ч. това е забранено. 

На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа.

Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, те ще бъдат пропускани както досега.

За пътуващи е разрешено преминаването само през ГКПП "Кулата" - "Промахон".

От 23 до 7 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

На ГКПП „Маказа“ - "Нимфеа" в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3.5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. За излизане от Гърция пътници ще бъдат допускани само от 7 до 23 часа.

През граничния пункт „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП "Илинден", в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

На пункта „Орменион“, съпределен на  ГКПП „Капитан Петко войвода“, гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във