Банкеръ Daily

Свят

Влизането на нови страни от Източна Европа в НАТО сега не се обсъжда

НАТО не може да гарантира, че няма да има разширение, но влизането на нови страни от Източна Европа в алианса "не е в дневния ред". Това е заявил канцлерът на Германия Олаф Шолц в интервю във вестник Süddeutsche Zeitung - най-големият германски национален всекидневник. 

Отговаряйки на въпрос, могат ли да бъдат дадени гаранции за неразширяване на НАТО, той е казал: "Влизането на нови страни от  Източна Европа в НАТО сега въобще не е в списъка на приоритетите. За какво е това искане от страна на Русия? Такава гаранция не може  да има".

"Ние всички знаем, че трансатлантическия отбранителен съюз е необходим. Бъдейки демократични страни, ние обединяваме в рамките на НАТО нашите интереси в сферата на сигурността", добавя канцлерът.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленский заяви, че Киев иска още през 2022 година да се постигне решение за конкретните срокове за встъпване на страната в НАТО. През февруари 2019 година Върховната рада одобри поправка в конституцията, която подкрепя стремежът на Украйна да влезе в алианса. Страната също така получи статут на партньор на блока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във